keessmetsers.reismee.nl

Wonen tussen de bevolking van Bali.

Tijdens mijn vakantie op Bali ben ik vorige maand een Nederlands echtpaar tegen gekomen dat in de plaats Lovina een huis heeft dat zij willen gaan verhuren. De minimale huurperiode is drie weken. Ik heb hun huis gezien en dat ligt in een rustige straat, een paar kilometer van het strand van Lovina. Het bijzondere van dit huis is dat het gelegen is tussen de huizen van de Balinezen waardoor er een direct contact ontstaat met de lokale bevolking. Het echtpaar wil een gedeelte van de huuropbrengst, zijnde 15 euro per week, afstaan aan de stichting Stepping Stones Bali en dat is de reden waarom ik besloten heb om onderstaande advertentie op mijn reisblog te plaatsen. Voor mensen die geinteresseerd zijn in het dagelijkse leven van de Balinezen is dit een ideale mogelijkheid om een aantal weken tussen hen te gaan wonen. De huurprijs van ongeveer 30 euro per dag is het huis meer dan waard. Mochten er mensen geinteresseerd zijn dan kunnen zij rechtsreeks reserveren bij de eigenaren, te weten:

Janneke van Loo en Eric van Dijk

Emailadres: janneke.van.loo@gmail.com

Foto's van het huis kunt u op dit reisblog vinden op de pagina "Foto's"

Hier is de advertentie:

Vanaf 1 mei 2015 is in het noorden van Bali

TE HUUR

(voor een termijn van 3 weken of langer)

Wie kiest voor dit huis?

Degenen die in een rustige omgeving van dichtbij kennis willen maken met het dagelijkse leven, de religie en de cultuur van de Balinese bevolking. Die bereid zijn zich aan die omgeving aan te passen en de afspraken met de buren respecteren.

Maar die ook willen genieten van faciliteiten die de luxe van een hotel dicht benaderen. En die af en toe een uitstapje willen maken naar het dichtbijgelegen toeristisch centrum van Lovina.

Locatie

Het huis is te vinden in Banyualit, één van de dorpjes in een gebied dat bekend staat als Lovina. Het staat in Gang Nangka, een rustig doodlopend straatje, midden tussen de locale bevolking, op ongeveer 3 kilometer afstand van het centrum van Lovina.

Over het huis

Het huis bestaat uit:

  • Een huiskamer met open keuken
  • Twee slaapkamers
  • Een badkamer
  • Een overdekt terras van 22 m²
  • Een tweede toilet

Er is één slaapkamer met een tweepersoonsbed en één slaapkamer met twee eenpersoonsbedden.

Beide slaapkamers zijn voorzien van airconditioning.

In de badkamer vindt u douche, toilet en wastafel. Alleen in de badkamer is warm water beschikbaar.

In de keuken zijn een driepits gasstel, een dubbeldeurs koel/vrieskast, een magnetron, een rijstkoker, een tafelgrill en een blender beschikbaar. En uiteraard alle benodigde serviesgoed.

Op het terras met plafondventilator staat een zespersoons eettafel. De ingang naar het tweede toilet is vanaf het terras.

Achter het huis ligt de tuin van ongeveer 600 m².

De nieuwste aanwinst is een zwembad van circa 35 m² (nog geen foto beschikbaar). Naast het zwembad is een zonneterras met een jacuzzi. Er staan 2 ligbedden en 2 ligstoelen.

In de tuin staat verder een tuinhuisje (gazebo) met een zitje.

Omdat de waterdruk laag is en er af en toe gedurende enkele uren geen kraanwater beschikbaar is zijn er twee watertanks van 650 en 1.100 liter om dit op te vangen.

Termijn en huurprijs

*** Het huis is alleen te huur voor een termijn van 3 weken of langer!! ***

De huurprijs is

1 of 2 personen

3 personen

4 personen

Per week (minimaal 3 weken)

€ 220

€ 275

€ 315

Per maand

€ 850

€ 1.050

€ 1.190

De huurprijs is

inclusief

- elektra, gas en (kraan)water

- dagelijkse schoonmaak

- gebruik van badlakens en badhanddoeken

- iedere 2e dag verschoning lakens, bad- en keukentextiel

- dagelijks onderhoud van de tuin, het zwembad en de jacuzzi

en exclusief

- drinkwater - per gallon van 19 liter circa € 1,50

- internetkaart voor het (wifi) modem - circa € 6,50 voor 5 gigabite

Van de huurprijs gaat € 15 per week of € 60 per maand naar Stepping Stones Bali.

Deze stichting heeft als doel het werken aan een betere toekomst voor (Indonesische) kinderen met een beperking en zo te streven naar een verbetering van hun deelname aan de maatschappij. Zij houdt zich hoofdzakelijk bezig met de revalidatie van gehandicapte kinderen en jong volwassenen.

U kunt meer lezen over deze stichting op www.steppingstonesbali.org

De was moet buiten de deur worden geregeld, want er is geen wasmachine beschikbaar. Maar voor een vast bedrag van € 2,50 per persoon per week (of € 10,00 per maand) wordt ook al uw privé wasgoed gewassen en gestreken.

Voor transport kunt u een auto huren (met chauffeur en inclusief brandstofkosten) voor een bedrag van € 40 per dag. En via de buurman kan een scootertje worden gehuurd voor € 3,25 per dag.

Afspraken met de buren

Het huis wordt omringd door één familie, bestaande uit ouders, een tante, vier zoons met hun vrouwen en zeven kleinkinderen in de leeftijd van 1 tot 14 jaar. Het zijn de leden van deze familie die alle onderhoudswerk voor hun rekening nemen.

De tuin is aan drie zijden afgesloten met een muur. De vierde zijde, naar de buren toe, is open. De familie heeft recht van overpad naar het naastliggende terrein, waar zij enkele koeien, een varken en kippen houden.

In de door het geloof voorgeschreven hoek van het perceel staat één hindoe tempeltje, de zogenaamde ‘wachter’, die het terrein beschermt. Bij deze tempel en bij het toegangshek wordt dagelijks enkele malen geofferd en gebeden. Deze (korte) rituelen zorgen ervoor, dat de locale mensen zich veilig voelen in en rond het huis. Dit rituele ‘onderhoud’ wordt uitgevoerd door de tante, die ook regelmatig met een bezem in de tuin te vinden is en die de bloemetjes van de cambodjabomen verzamelt. Die droogt en verkoopt ze.

Bij de bouw van het zwembad is de afspraak gemaakt dat de buren hier eens per week enkele uren gebruik van kunnen maken. Onder meer om hun kinderen te leren zwemmen. Of dit ook in een huurperiode geldt en zo ja op welk tijdstip, kan in onderling overleg worden geregeld.

Ten slotte is er de belangrijke afspraak dat er rekening wordt gehouden met het leefpatroon van de buren. Het gaat er dan vooral om dat er na 9 uur ’s avonds rekening wordt gehouden met slapende mensen. Hun dag begint weer tussen 5 en 6 uur ’s ochtends.

Kortom, er lopen geregeld mensen over het terrein. Voor vakantiegangers die erg hechten aan hun privacy of zich liever niet aanpassen aan het leefpatroon, is een verblijf in dit huis dan ook minder geschikt.

Tot slot

Het huis is privébezit. Alles mag gebruikt worden, mits vervangen wordt wat op is en vergoed wordt wat kapot is. Verder wordt verwacht dat technische mankementen worden gemeld aan de buren.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!